maanantai 29. joulukuuta 2014

Chocolate Passion Jacket Katia Aztecasta

Nyt on jouluähkyt vedetty ja johtuen vuoden 2015 pitkistä vapaista, olen myös ehtinyt tekemään käsitöitä! Tarkemmin ottaen Dropsin ohjeella Chocolate Passion Jacket. Lankana ei tietenkään sitä se, mikä on ohjeessa, vaan Katia Azteca. Lanka itsessään on edelleen yksi suosikeista, kun puhutaan paksuista langoista. Se on todella mukavaa neulottavaa ja kun on noin löyhäkierteistä niin neuleesta tulee mukavan muhkua.

No semmoset on etukappaleet ja hihat, takana näkyy myös sohva.

Mitä itse lopputulemasta mainitsemaan, niin ei, en ole täysin tyytyväinen. Vaikka tein (lähes)täysin ohjeen mukaisesti, on miusta nuo hihat vaan liian isot tuohon muuhun malliin. Tuntuu, että kymmenisen silmukkaa saisi vielä vähemmän olla, että olisi tasapainoiset hihat koko muuhun neuleeseen. En tiedä. Saattaahan se olla, että teen nuo hihat vielä uudelleen, mutta olkoon nyt toistaiseksi noin. Jos vaikka asettuisivat.

Chocolate passion etu ja takakappaleet takaa.

Mutta muuten kyllä suosittelen tuon neulomista, saa tehdä vaikka mitä. Palmikkoa on pariakin erilaista (selkäkappale oli varmaan mukavin tehdä, etukappaleiden palmikko rupesi jo tympimään) ja jos haluaa hermonsa menettää niin lyhennetyt kerrokset palmikkokuviossa oli alkuunsa aika mielenkiintoiset toteutettavat - kun siihen kärryille pääsee, niin eipä siinä lopulta mitään ihmeellistä enää ollutkaan. Ohje on kohtalaisen helppo, vaikka vaikuttaa ensisilmäyksellä monimutkaiselta.

Mitä muutoksia tein? Ensinnäkin etukappaleissa on tehty levennykset myös "kaulusreunaan" - tuli luettua vähän ohjetta väärin. Tämän huomasin vasta olkaa päätellessä kun ei silmukkamäärä täsmännyt. Korjausliikkeenä oli tehdä rintakehän kohdalle muutama lisäsilmukka oikealle puolelle, eli levennykset tulee molemmin puolin. Toisekseen pusakan kiinnitykseen on käytetty hakasia (4kpl), jotka on paljon käytännöllisemmät kuin rintaneula. Siinäpä ne säädöt, lisäksi saattaa olla että nuo hihat menee kokonaan uusiksi (pitää miettiä ensin muutama päivä, että en mene sässimään toimivaa ratkaisua).

No niin, mutta pitäkäähän puikot kuumana. Tämän projektin jälkeen odottaakin kehruurupeamat..

sunnuntai 14. joulukuuta 2014

3-säikeinen Hypocrite ja kehruukuitujen blendausta karstamyllyllä

Hiphei!

Nyt olisi taas yksi lankaprojekti paketissa. Lähtökuituna oli Lanitium Ex Machinan Hypocrite-väreissä oleva SW merino / Firestar nylon (70/30 jos en väärin muista). Tein tästä lyhytvetona kolmisäikeistä navajoimalla. Metreistä ei ole mitään hajua (ei tullut mitattua), mutta varmasti mennään jossain 400m kieppeillä, eli huivilangaksi joutaa. Puikkoina käyttäisin jotain 2-2,5mm kokoisia.

Hypocrite vyyhdillä. Vihreää, kuparia, harmaata...
Neuloosi on nyt vähän jäissä kun piti innostua taas kehräämään ja sotkemaan kuituja. Nyt kun on tuo uusi hieno karstamyllykin niin totta kai silläkin kuitujen blendaamista piti kokeilla. Kohteeksi valikoitui World Of Woolilta tilattuja merinovilloja ja moniväristä super bright tribal rainbow-nylonia. Tein nuo karstalevyt siten, että ensin täytin licker-in -telan yhdellä värillä, jonka päälle kerros nylonia, sitten toinen väri, nylonia ja lopuksi licker-in -telalta siirsin kuidut rummulle. Toisessa levyssä pohjalla on kupari, johon päälle metsänvihreä. Toisessa violetti ja syvähkö sininen sävy. Näistä olisi tarkoitus tehdä noin sporttivahvuista kaksisäikeistä lankaa 130g, eli molemmat karstalevyt tehdään ensin säikeeksi ja sitten kerrataan keskenään.

Rumpukarstalla blendatut merinovillaiset karstalevyt hangessa.

Mutta noistapa sitten olisi kiva tehdä jotain mukavaa. Kuvat ei ihan täysin tee oikeutta, noihin tulee aika reilusti vielä glitteriä siitä tribal-nylonista. Langan nimeksi tulee Spinifera - Paralucia Spinifera -perhosen mukaisesti.


Ja laitetaas vielä loppuun pieni videopätkä hypocriten navajoinnista (ketjukertauksesta). Eli siitä operaatiosta, jolla yhdestä säikeestä saadaan näppärästi kolmisäikeistä lankaa. Käytännössä homman juju on se, että yksi säie lenkitetään ja lenkistä vedetään säie läpi siten, että se muodostaa uuden lenkin. Kun tätä vedetään niin kerratessa saadaan kolme säiettä menemään samaan lankaan (rullalta tuleva säie + lenkin muodostamat kaksi säiettä). Olipa hankalasti selitetty! Mutta siinäpä se videolta näkyy kun yksi säie tulee alhaalta ja sitä vain ketjutetaan lenkkien läpi ohjaten vasemman käden pikkusormella tuota rullalta tulevaa säiepätkää. Näppärä tekniikka useimpiin käyttötarkoituksiin, joskin joissain kuitulaaduissa nuo lenkkikohdat jäävät hieman näkyviin ja myöskin pomppaavat esiin sileässä neuleessa.



Toivottavasti tuo video ei nyt pätki, miulle on mysteeri se miksi nyt bloggerin kautta tuo videon toistaminen youtubesta on niin mahdotonta. Youtubessa homma toimii kuin junan vessa, mutta bloggeriin sisällyttäessä on havaittavissa pätkimistä.

sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Kehrääminen lyhytvetotekniikalla

Terppa taas :)

Ajattelin pienen videon kyhätä näin ajan kuluksi lyhytvetotekniikoista - tai niistä lyhytvetotekniikoista, joita itse tykkään käyttää. Työvälineenä totta kai rukki, koska en ole niin värttinäkehrääjä.

Lyhytvetohan on parhaimmillaan kammatulle villalle ja värjätyille topseille. Tekniikkana se tuottaa lopulliseen säikeeseen vähemmän ilmaa kuin pitkävetotekniikka ja täten lanka on hieman kovempaa ja kiiltävämpää. Verrattuna pitkävetokehrättyihin lankoihin, lopputulokset eivät ole yhtä ilmavia, kuohkeita ja pehmeitä. Tekniikka soveltuukin siis erinomaisesti mm. huivilankojen ja miksei myös sukkalankojenkin tekoon. Jos käytössä on karstavillaa, on pitkäveto monesti parempi vaihtoehto sen tehdessä langasta kuohkeampaa, mutta mikään ei estä käyttämästä tekniikoita eri tavalla esikäsiteltyihin materiaaleihin. Lyhytveto on monesti ensimmäinen tekniikka, joka kehrätessä opetellaan.

Erilaisia tekniikoita (lähinnä pitkä- ja lyhytveto) kannattaa kokeilla eri tavalla käsiteltyihin villoihin niin saa parhaan kuvan siitä millaista itse haluaa tehdä. Kokeilemalla saa hyvän kuvan siitä, mihin mikäkin tekniikka soveltuu parhaiten. Jokainen kehrää vähän omalla tavallaan, joten noita vaihtelemalla varmasti löytää itsellensä sopivan. Kehrätessä kannattaa kiinnittä myös huomio hartioihin, yrittäkää etsiä rento ja mukava asento hommaa varten tai hartiat jysähtää jumiin ihan kunnolla.


Vitteeolla on nyt perusperiaatteet lyhytvetokehräämisestä. Jokaisella on varmasti omat tapansa, mutta tuossa on ne minun enikseen käyttämät tavat. Jännä kyllä suomessa kutsutaan lyhytvetoa aina eri nimellä, mutta rapakon takana USA:n suunnalla lyhytveto on saanut ainakin kolmea erillistä nimeä. Short backward draw (kuitu vedetään taemmalla kädellä rukista poispäin, etummainen käsi kestää paikallaan), Short forward draw (kuitu vedetään etummaisella kädellä rukkia kohti, taempi käsi kestää paikallaan) ja Combination (short) draw, jossa molemmat kädet liikkuu tai on paikallaan tilanteesta riippuen.

Sääli, että tuosta jäi nyt kokonaan pois short backward draw. Sinänsä kun lankaa vain syntyy niin kaikkihan on kunnossa, mutta olisihan tuo ollut hyvä saada settiin mukaan.

Mutta sellaista, jatkeskellaanhan taas :)