sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Huhtikuun kehräyshaaste ja kuulumiset

Projektia pukkaa!

Mutta ei se mitään, ehdin minä kehräämäänkin tämän huhtikuun langan. Toisaalta tämä on ollut valmiina jo parikin viikkoa, mutta olen odottanut josko ehtisin vielä tehdä toisenkin langan. Nyt on kuitenkin myönnettävä tappionsa toiselle langalle kun aika yksinkertaisesti ajaa ohi :) Syytän yksinomaan lämpimiä kelejä, on nimittäin tullut touhuttua ulkona ja vaikka missä niin ei noihin käsitöihin ole mielenkiinto riittänyt paneutua. Toisaalta sivujuonteena paino onkin tippunut kymmenisen kiloa, tupakanpoltto on loppunut (reilu viikko jopa takana.. *krhm*) ja salilla on tullut ravattua 3-5krt/vko.

Tein tosin kaiken sivussa itselleni prototyypinomaisesti nauhapirran kovalevystä käyttäen koristeveistotalttoja. Ei oikein onnistunut (aika pirun ruma siitä tuli), joten kuvaahan mie en rupea tässä näyttämään. Ensi kerralla kokeilen tehdä esim. lehtisahalla tai dremelin sahapäällä niin saan siistimmän ja tasaisemman. Kyllä sillä kuitenkin pirtanauhan teko onnistuu, joskaan en siinä kovinkaan taitava kyllä ole :) Ai juu ja puutöistä puheen ollen tulipa Luis Royon Fallen Angel -lipullekin tehtyä kehykset, nyt sekin saatiin lopulta seinälle. Lippuhan ei ole ollut varastossa kuin noin kahdeksan vuotta... Kiitos vaan paikalliselle puusepälle työvälineistä (sirkkeli) ja niiden lainasta (puristimet+nitoja).

KVG Woolworksin 80-talet
Asiaan, huutaa lapset! Eli huhtuikuun kehräyshaasteeseen oli tarkoitus tehdä navajoitua lankaa. Oma tavoitteeni oli ensin tehdä rullilla ollut Camonkarvalanka loppuun ja tästä jatkaa sitten shettis/silkki-lyhytvetolankaan, johon löisin paljetteja kiinni (joo, taas teen shettiksestä jotain, mikä noissa down-roduissa viehättää..). Koska olen kuitenkin insinööri (YAMK), en saanut aikaiseksi hankkia paljetteja ennen kuin äitee niitä laitteli pari päivää sitten minun matkaan (vai eilenkö jopa). Tästä syystä paljettilanka siis jää myöhemmälle. 

Siinäpä niitä paljetteja valmiiksi lankaa varten... vain lanka puuttuu.
Mutta se onnistuminen tulikin sitten kotoisammasta materiaalista, eli Camonkarvasta. Tästä tulee todella pörröistä (varsinkin jos langan harjaa). On itse asiassa vieläpä ensimmäistä kuitua, jota olen koskaan kehrännyt neulomiseen riittävää mittaa - joskin äitee taisi tästä sen aikaisesta värttinätuotoksesta neuloa sitten lasinalusen/karvatilkun. Tämä siis on navajo/ketjukerrattu ja määrällisesti sitä on 108g/n.250m, eli sellaista lapaslankaa..Estrelanvuoristokoiran karva toimii parhaiten juurikin jossain näpinlämmitystouhussa. Kuitu on karstattu etukäteen, jolla pyrittiin lähinnä tasaamaan langan väri (tässä onnistuen). Camon karvasta saa tehtyä todella hienoja värivaihteluja, koska karvaa löytyy umpimustasta ruskeasävyiseen harmaaseen ja aina valkoiseen asti. Pohjavillan pääsävy on harmaa (koira itsessään on mustaruskea, omituista). Itse kehräämisessä ei mitään outoa sitten ollutkaan, eikä myöskään kertaamisessa. Harmittaa lähinnä tämän paljettilangan keskeneräisyys, mutta kyllä mie sen ensi kuuksi saan valmiiksi :)

Materiaalin tuottaja halusi kuvaan vaikka väkisin... Camo ja hänenkarvalanka.
Tällaista tänään, pitäkäähän puikot kuumina ja rukit rullaamassa. Mie yritän jostain hankkia pöytäkangaspuut...

4 kommenttia:

 1. Onpas kaunista tuo Camonkarvalanka, jos ei tietäisi mistä on peräisin niin ei ihan heti arvaisi! Komea metrimäärä sitä on tullutkin, kyllä tuosta neuloo lapaset ihan kevyesti. Tuohon rullalla olevaan lankaako ajattelit laittaa noita paljetteja, värinsä puolesta sopisivat kyllä aika hyvin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no niin, lopulta vastaankin tähänkin kun totesin, notta en oo kiirettä pitäny :D Mutta joo, rullalle olevaan lankaan paljetteja. Alkais jo olemaan säiekin olemaan aika valmista.

   Poista
 2. Kommeita lankoja! Kommee on koirankuonokin :) Muistaaksen Toika myö kangaspuita, myöskin pöytämallia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon (koirankin kuonolaisen puolesta...)! Joo, Toikalla on myös pöytäpuita, mutta kun olen niin pirun pihi niin arvokkaita pirulaisia vielä ovat (jos jostain käytettynä löytyisi läheltä niin olisi kyllä plussaa..).

   Poista