lauantai 29. maaliskuuta 2014

Nypityttää

Jep, nyt nyppii. Nimittäin villaa. Jenniferiä odotellessa miulla olisi vielä pari vuotaa tuota suomalaista lampaanvillaa. Tylsä kun olen niin en oikeastaan edes lajittele noita villoja, vaikka paremman langan saisi jos värin/kuidun paksuuden/kuidun pituuden mukaan nuo ensin lajittelisi.

Vaihe 1. Valkoista pestyä raaka-ainetta lampaasta
Villan roskaisuus on jo jonkin aikaa häirinnyt ja ajattelin kokeilla kerrankin nyppiä villat ennen karstaamista, jos vaikka tuo nyppiminen poistaisi enimmät roskat. Ja hei, sehän toimi. Idea siis on lähinnä siinä että kun ensin tuosta vuodasta erottelee tapulit ja sitten vielä nyppii (tai no, en mie tiedä mikä se termi on suomeksi, sovitaan että nyppiminen), eli vähän aukoo noita tapuleita, niin enimmät roskat tippuu pois. Ja ne jotka ei tipu, niin ne ainakin tulee käsiteltyä ja heitettyä mäkeen. 
Vaihe 2. Tapulit eroteltu ja villa nypitty käsin. Aika siistiä se on.
Villan esikäsittelytapoja tuntuisi olevan enemmän kuin tekijöitä. Itse yritän vielä hakea itselleni sopivinta tapaa. Toistaiseksi kuitenkin menee siten, että ensin aina pesen ja kuivaan villan. En tykkää lanoliinista, se jotenkin vaikeuttaa käsittelyä jos sitä on liikaa. Pesen aika matalassa lämpötilassa, että lanoliinia kuitenkin jää villaan. Sopiva omalle kädelle tuntuisi olevan semmoinen 30-40 asteinen liottava fairypesu. 

Vaihe 3. Karstatut lepereet. Hitto kun kerkisin jo osan kehräämään...
Tämän jälkeen erottelen tapulit ja poistan suurimmat roskat (kaikki heinänkorret ja metriä pidemmät koivuhalot). Erottelun jälkeen "nypin" tuon villan, eli poistan tapuleiden päistä pahimmat kiharat jotka ei karstassa aukene, poistan huopuneet villaosat ja vedän tapuleita auki "sivuttain" kuituun nähden. Tämä oikeasti tuntuisi toimivan, sillä villan sisällä olevat roskakeskittymät jää helpommin haaviin ja ne saa poistettua ennen karstausta. Lopuksi sitten karstaus.

Vaihe 4. Siinä se samainen villa on Ristiinan rullalla.. Huomaa, että
tässä kuvassa on luonnonvalo kun muissa ei.

Mut jep! Kyllä nyt taas homma etenee. Nyt vain heti tuli mieleen, että miten tämän saisi osittain koneellistettua ja niitä wool pickereitähän näyttäisi olevan.  Ei varmaan mahdoton tehdä itsekään. Vaarallisen näköisiä pirulaisia, laitetaas tästä loppuun vielä video YouTubesta yhdestä sellaisesta vaarallisen näköisestä viritelmästä, parhaat palat 2-4min välillä! Ei varmasti saa CE hyväksyntää tuo laite..


3 kommenttia:

 1. Pelottavuudessaankin varmaan aika tehokas mylly! Ja miun pitäs nyppiä ne alpakat....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ja ne voi pestäkkii jos tuntuu että on mukavampi käsitellä. En oo niitä muistaakseni pessy.

   Nii ja siulta pitikin kysyä, että kiinnostasko tilata kuituja/lankaa kimpassa? Meinaan vaan että Lanitium Ex Machinalla oli tullu värjätyt kehruukuidut takaisin, polttelis persettä pari topsia tilata... kts. http://whm14.louhi.net/~lanitium/?product_cat=kehruukuidut

   Poista
 2. Kehruukuitua voisin kyllä tilata, oon ihastunu merinoon! Mutta katellaan viikonloppuna!

  VastaaPoista