tiistai 7. lokakuuta 2014

Käsinkehrättyä 100% angoralankaa ja lasten talviasusteita

Minä täällä taas hei. Lopulta alkaisi jotain valmista angorastakin olemaan, joten pitäähän se kirjoittaa tännekin. Vähän epäortodoksisen lähestymistavan otin angoraan, joten jos olet äärettömän tarkka kehräämisestä ja kuitupreppauksesta niin suosittelen sulkemaan korvat ja silmät ja kaikki :) Myös miss marbli sai jotain pientä aikaiseksi - todellakin jotain pientä ja vaaleanpunaista työkaverinsa muksulle..

Ja täysin asiaankuulumaton koiran lenkityskuva, syksy on
selvästi saapunut Joensuuhun.
Niin, eli angora - tuo jäniksistä lähtöisin olevista kuiduista parhain - pääsi lopulta käsittelyyn. Raakakuitua yllättäen :) Alkuunsa ajattelin että en edes valmistele kuitua vaan kehrään sen "from the cloud", eli ihan noin vaan suoriltaan käsittelemättä. Sen verran kuitenkin angorassakin oli ristikkäin kuidut, että pakkohan niitä oli kehräyksen helpottamiseksi hieman oikoa. Ei siis olisi ollut pakko, mutta kehrääminen onnistui oleellisesti paremmin. Työkaluina tähän käytin karstaa - eli epäortodoksisesti lyhytvetona kehrättävät kuidut menin sitten karstaamaan - hyi minua :P Kampa olisi varmaan ollut oikeampi työväline, mutta hei, hyvä siitä tulee noinkin. Pääasia oli kuitenkin saada kuidut vain yhdensuuntaisiksi. Lähtötilanteessa lyhyttä kuitua oli niin vähän, että ei se kampaaminen olisi juurikaan hyödyttänyt.

Vähän angoraa karstattuna. Suosittelen myös hengityssuojainta, muuten
on sieraimet ja joka paikka täynnä sitä pupua! Pölisee pallllljon.
Kuituja en pessyt ennen käyttöä, olisi ollut a) hankalaa ja b) turhaa, koska kuidut oli sen verran puhtaita. Ja koska angora on vahapintainen kuitu, ei siinä ole sellaista rasvaa kuin lampaan lanoliini on. Karstatessa kannattaa kyllä pitää hengityssuojainta, on nimittäin sen verran törmäkkää kuitua pölisemään ja menemään jokaiseen ruumiinaukkoon, että saa aivastella kolme viikkoa niitä kuidunpätkiä pois ylähengitysteistä. Lopputulokseen olen edelleen erittäin tyytyväinen, kovahko ja tiukkakierteinen huivilankahan siitä tuli 122g/501m (WPI varmaan jossain 20-24, eli fingeringinä mennään). Kertaus on siis tehty 3-säikeiseksi navajoiden, joten yksittäistä säiettä on sellainen 1,5km... 
El Angora, 100% kotimaista angorakania 122g/501m
Myös miss marbli on ahkeroinut. Työkaverin lapselle duunasi näpäkkäät pienet ja pitkävartiset sukat ja tumput. Lankana oli öö.. en edes muista kenen valmistamaa, mutta akryylipainotteista joka tapauksessa ja Tokmannilta ostettua. Väri oli kohdallaan :) Ensimmäiset minikokoiset neulomukset, mutta hyvin näyttäisi toimivan!

El sukkalit, kokoa mini tai vähän pienemmät
Myös tumput onnistui vallan näppärästi. Malli tuli varmaankin omasta päästä pienen selailun jälkeen kun juuri sopivaa ei löytynyt, mutta voin lohduttaa että sitä päätäkin jäi vielä jäljelle. Ei mennyt koko  pää materiaaliksi näihin tumppuihin! Seuraavaksi jonottamaan laitoinkin itselleni ohuita villasukkia... useita.

Vielä puhelinkamerakuva tumpuista :)
Tämmöistä tänään. Viikolla ajattelin myös, että voisin tänne sivuille yrittää tehdä jotain opastusta tuohon kehruun ja/kuidun käsittelyynkin. En ole mikään mestari näissä kummassakaan, mutta jos jotain infosivua tuonne duunaisi mistä nyt aloittelijoille olisi jotain hyötyä ja johon voisi edes kerätä julkisesti kommentteja. Saa nähdä irtoaako tällaista jossain vaiheessa. Kehräämisestä kuitenkin on niin ikävän vähän mitään aineistoa suomeksi muuta kuin ihan basicbasicperusperus (toim. huom. suosittelenkin Tuulia Salmelan kirjaa "Kehrääjän käsikirja" jos sellaisen jostain saa käsiinsä) - ja kuitujen käsittelystä vielä vähemmän!

Mutta sellaista. Jatkakaahan kilkuttelua, allekirjoittaneella onkin pitkävetoharjoitukset jostain jämäseosvillakokeilusta menossa :)

14 kommenttia:

 1. Pupulanka vyyhdissä, näyttääpäs ihanan karvaiselta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pupulangasta sais varmaan vieläkin karvaisempaa kun tekis löyhempikierteistä ja paksumpaa.. Mutta ootellaas pari viikkoa että lanka asettuu ja neulotaan jotain niin varmasti pörröpörröpör!

   Poista
  2. Onko tämä Pupu Tupunainen lanka kuinkakin pehmoista vai karkeaa?

   Poista
  3. Kyllä se vaan pehmoiseksi vetää kun puputin kuitu on semmoista pumpulia (äärettömän pehmyttä ainetta). Tiukahko kierre jonkin verran jäykistää lankaa (tyyliin pitsilankamaisemmaksi), mutta karkeaa siitä ei saa vaikka yrittäisi.

   Poista
  4. Selvä! Angora on minulle uusi kuitu langoissa, en ole sitä vielä neulonut niin piti vähän udella :)

   Poista
  5. Hiphei, joo ja mielellänihän mie vastailen :) Todellakin se on semmoista vähän erilaista lankaa johtuen angoran vahapinnasta. Itsekään en ole koskaan neulonut niin ei pysty suoraan sanomaan, että mimmoista se on sitten neulostella. Veikkaan että aika mukavaa :)

   Poista
 2. Seuraavaksi sitten kasvikuidut, kun elukat näyttää pienenevän. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mie jo mutsin auringonkukkia yritin kokeilla että oisko niistä kuiduksi, mutta ei ne pituudeltaan oikein riitä :D Nokkosiahan mie kasvatin kasvimaalla ja kukkapenkissä kesän, mutta pirulaiset joutu ottamaan pois "hyötykasvien" edestä. Hyötykasvit my ass sanon minä! Ensi kesänä meillä kasvaa nokkosta ja kuituhamppua ja lemmikeksi otetaan silkkiperhosen toukkia.

   Joo, mut oikeesti ois ihan kiva kokeilla jotain selluloosakuitua. Ehkä vielä joku päivä... World of woolistahan tuota sais puuvillaa ja pellavaa...

   Poista
  2. Pellavasta tuli mieleen... Tiimarin tiloissa olevalla kirppiksellä oli muuten myynnissä rohdinpellavaa. Joku oli käsin kehrännyt ne ja värjännytkin, eikä vyyhdillä ollut hirveästi edes hintaa. Se vaan, että rohdinpellava on aika karkeaa, että ei siitä asusteita kannata ruveta askartelemaan.

   Poista
  3. No hitto. Rohdinpellava ostattaa kangaspuut, koska siinä sitä ainakin pystyy käyttämään! Tosiaan voi olla aika hankala käyttää asusteissa, mutta liinoja ja sen semmoista siitä varmasti saisi loihdittua :) Mutta on ne kivoja löytöjä eniveis. Vielä mie joskus niitä kasvikuitujakin opettelen kehräämään... (villa-bambusekoitetta vasta taustalla).

   Poista
 3. Komea metrimäärä on tullu pupelilankaa! Tuostahan neuloo jo vaikka mitä! Ja marpli on kanss neulonu mukavan näkösiä vermeitä - ne vaan on tosi tympeitä neuloa vaikka kivalta näyttävätkin - semmosta nysväämistä! Pitää kai kylvää mökille ens kesänä pellot täyteen pellavaa, kyllä siitä yheksi kehruukseksi riittää - ja ainahan sitä voipi nokulaisella jatkaa. Kauniilta näyttää tänä syksynä ruska näillä leveyksillä - pyöräilin tänään kaupunkiin taidemuseolle (huom. pieni elitistinen aksentti) ja kauniilta näytti maisema fillarin selästä katottunakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pupelissa on metrejä joo. Siitähän varmaan syntyy joku kolmiohuivi, jotenkin nuo ohkaset langat herättelee aina kolmiohuivihimon. Alkaa vaan niitä huiveja olemaan varastossa ihan kohtalaisesti... Mutta joo, kyllä on pienet työt nysväämistä, oon ihan samaa mieltä.

   Kesällä pellot pellavalle, tupasvillasuot käyttöön, nokkoset nurin ja vaikka mitä. Hirvetki ja karhutkin voitas keriä.

   Ja hyvä suoritus fillaroinnissa! Hatunnoston paikka :)

   Poista
 4. Oho, ompas riittoisaa pupulankaa :o
  Innolla jään odotteleen mitä tulee ko. langasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pupelista riittää moneksi! Voin kyllä sanoa, että paksuuskin kyllä kompensoi pituutta. Kyllä sen kakkosilla mahtaa vielä neuloa, mutta suosittelisin ehkä 1-1,5mm puikkoja. Katsotaan tuleeko ihan heti mitään, meinaan vaan että jatkoin Sagittarian neulomista (HERRMOT!) ja näyttää seuraavaan neuleprojektiin menevän tovi... :D

   Poista