sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Kehrääminen lyhytvetotekniikalla

Terppa taas :)

Ajattelin pienen videon kyhätä näin ajan kuluksi lyhytvetotekniikoista - tai niistä lyhytvetotekniikoista, joita itse tykkään käyttää. Työvälineenä totta kai rukki, koska en ole niin värttinäkehrääjä.

Lyhytvetohan on parhaimmillaan kammatulle villalle ja värjätyille topseille. Tekniikkana se tuottaa lopulliseen säikeeseen vähemmän ilmaa kuin pitkävetotekniikka ja täten lanka on hieman kovempaa ja kiiltävämpää. Verrattuna pitkävetokehrättyihin lankoihin, lopputulokset eivät ole yhtä ilmavia, kuohkeita ja pehmeitä. Tekniikka soveltuukin siis erinomaisesti mm. huivilankojen ja miksei myös sukkalankojenkin tekoon. Jos käytössä on karstavillaa, on pitkäveto monesti parempi vaihtoehto sen tehdessä langasta kuohkeampaa, mutta mikään ei estä käyttämästä tekniikoita eri tavalla esikäsiteltyihin materiaaleihin. Lyhytveto on monesti ensimmäinen tekniikka, joka kehrätessä opetellaan.

Erilaisia tekniikoita (lähinnä pitkä- ja lyhytveto) kannattaa kokeilla eri tavalla käsiteltyihin villoihin niin saa parhaan kuvan siitä millaista itse haluaa tehdä. Kokeilemalla saa hyvän kuvan siitä, mihin mikäkin tekniikka soveltuu parhaiten. Jokainen kehrää vähän omalla tavallaan, joten noita vaihtelemalla varmasti löytää itsellensä sopivan. Kehrätessä kannattaa kiinnittä myös huomio hartioihin, yrittäkää etsiä rento ja mukava asento hommaa varten tai hartiat jysähtää jumiin ihan kunnolla.


Vitteeolla on nyt perusperiaatteet lyhytvetokehräämisestä. Jokaisella on varmasti omat tapansa, mutta tuossa on ne minun enikseen käyttämät tavat. Jännä kyllä suomessa kutsutaan lyhytvetoa aina eri nimellä, mutta rapakon takana USA:n suunnalla lyhytveto on saanut ainakin kolmea erillistä nimeä. Short backward draw (kuitu vedetään taemmalla kädellä rukista poispäin, etummainen käsi kestää paikallaan), Short forward draw (kuitu vedetään etummaisella kädellä rukkia kohti, taempi käsi kestää paikallaan) ja Combination (short) draw, jossa molemmat kädet liikkuu tai on paikallaan tilanteesta riippuen.

Sääli, että tuosta jäi nyt kokonaan pois short backward draw. Sinänsä kun lankaa vain syntyy niin kaikkihan on kunnossa, mutta olisihan tuo ollut hyvä saada settiin mukaan.

Mutta sellaista, jatkeskellaanhan taas :)

3 kommenttia:

  1. PS. Jos tuo video pätkii muillakin tällä sivulla niin kurkatkaa youtubesta suoraan, taitaa bloggeri hieman vastustella koko videon näyttämistä...

    VastaaPoista
  2. Video pyöri ihan moitteetta. Kiitos, kun jaksoit moisen kuvata! avasi taas vähän lisää noita kehräämisen kiemuroita. Ja oli selkeämpikin kuin ne youtuben englannin kieliset..
    T. se joka aiemmin pyysi vääntämään lyhytvedon rautalangasta:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa että videopätkä toimi, jostain syystä miulla tämä bloggerin käyttöliittymä välillä rikkoo noita videoita ja ne alkaa tahmaamaan - sitten kun katsoo youtubesta niin toimii ilman mitään takkuiluija. Kummallista, sanoisin.

      Pakko jollain kännykällä noita yrittää kuvata kun en videokameraa omista, pitäis varmaan hankkia niin saisi jalustalle ja vähän fiksumpaan kuvakulmaan. Mutta hyvä jos auttaa asiaa! Itse en myöskään niistä englanninkielisistä videoista aina perusta, sitäpaitsi niissä ärsyttää 20min video jossa itse asiaa (kehräystä) on se 5min ja loppu jaaritellaan niitä näitä *mur*. Mie vaan haluan nähdä miten homma toimii :D

      Mutta tuota lyhytvetoa voi kyllä vetää niin monella tavalla kuin vain keksii, pääasia että se kierre muotoutuu sormien välissä ja lopputuloksena on säiettä. Itse teen vähän sekatekniikkaa joka paikassa, mutta nyt olen tykästynyt tuohon ns. short forward draw-tyyliseen (etummainen käsi vetää kuitua ja taempi pysyy paikallaan). Jotenkin se vaan sopii miun käsille. Niitä kannattaa kyllä kokeilla niin saa tuntumaa siihen mikä itselle soveltuu parhaiten :)

      Poista