keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Maaliskuun kehräyshaaste, pitsilankaa kilometrin verran

No niin, tulipahan maaliskuussakin saatua jotain aikaiseksi! Merinellen kehräyshaasteeseen liittyen maaliskuussa tuli tuotoksena syntyä kaksi tai kolmisäikeistä pitsilankaa. Tottakai sitä pitää ihmisen ennätystä yrittää, joten lähdettiin ehdottomasti liikkeelle kaksisäikeisestä.

1055m/171g shetlanninlammasta kaksisäikeisenä pitsilankana :)
Kuiduksi valikoitui pitkän pähkäilyn jälkeen shetlanninlammas - kyllä, ns. down-rotuinen, jotka ainakin itselle on olleet ne rodut, joista syntyy kulutuskestävintä ja vähiten huopuvaa lankaa (dorset, southdown, shetland...). Yleensä näistä tulisi juurikin jotain kulutuskestävää sukka/lapaslankaa tms. eikä niinkään pitsilankaa. Kehräsin tuon lyhytvetona ja olen kyllä sitä mieltä, että ei tuo pöllömmin sovellu myöskään pitsilangaksi. Tuossa kuidussa on (yksittäisessä villasäikeessä) spiraalimainen kihara ja varsinkin lopullisesta vyyhdistä huomaa tuon ominaisuuden - lanka joustaa (ei siis hirveästi, mutta "jousimainen" jousto on havaittavissa) ja tuntuisi palaavan takaisin muotoonsa nopeasti.

Mutta niin, lopputulemana tästä olikin 1055m ja 171g lankaa (öö, jotain 615m/100g, eli noin puolet Jawoll-magicista ohuempaa, mutta kaksisäikeisenä)! Eli siis kilometrin verran siitä syntyi neulottavaa. Kertaaminen oli ehkä tässä haasteessa se ongelma, koska ohut kuitu pukkasi katkeamaan useampaankin otteeseen. Lopulliseen lankaan siis jäi enemmän solmuja kuin yleensä, mutta kyllä sen kanssa elää. Ennätykseksi jäi kyllä tässä se, että jaksoin tehdä tuon kilometrin pitsilankaa, kyllä siinä vaan oma urakkansa on :)

7 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitois! Tosin nyt kuvaajaa voi kiusata, pitäisi olla nimittäin harmaata vaan kun en taas luonnonvaloa malttanut odottaa niin yllätys...

   Poista
 2. Kaunis lanka. Tykkäsin tekstissä erityisesti kuinka kuvailet kuituvalinnan vaikutusta lankaan. Lisäksi mielenkiintoisesti kerrottu tehtävän haasteen kantapäät. Hienoa kehruuta:-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoi! Nyt kun sitä katsoo jälkikäteen niin näyttää se kyllä kerrankin langalta (kertauskierrettä tuli just kutkulleen sopivasti).

   Jännä muuten miten tässä on alkanutkin kiinnittää entistä enemmän huomiota kuidun yksityiskohtiin - sen yksittäisen säikeen "kiharaan" ja yleensä ominaisuuksiin. Varsinkin kun raakavillan kanssa pelaa (tämä tosin oli topsista) niin jotenkin sieltä lähtee se kuidunhimo pulppuamaan :)

   Maailmassa on vaan liikaa kuituja ja haluan ne kaikki :D

   Poista
 3. Noin kauniista langasta tulee varmasti upea huivi :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih. Kiitois vain, toivotaan että tulee.. ainakin ison huivin siitä saa kun nelosen-vitosen puikot hommaan allokoi ☺

   Poista
  2. Hih. Kiitois vain, toivotaan että tulee.. ainakin ison huivin siitä saa kun nelosen-vitosen puikot hommaan allokoi ☺

   Poista