lauantai 21. helmikuuta 2015

Merinellen kehräyshaaste 2/2015

Taas päästiin kehräyshaasteeseen käsiksi. Vaikka lanka on ollut valmiina jo jonkin aikaa, on pitänyt odotella, että sattuu kelit kohdalleen kuvausta varten.

Helmikuussa haasteena oli kiinnittää enemmän huomiota langan väriraporttiin - eli siis gradientin/liukuvärisen langan kehrääminen. Itse tykästyin tekniikkaan kovasti, monesti kun olen suunnitellut liukuvärin kehräämistä - toteutus on vain aina jäänyt huutamaan.

Hommahan lähti suunnittelemalla jokin mukavan oloinen värikierto. Pähkäilin pitkään, että tekisinkö vain kahden värin sekoituksella, vai halusinko oikeasti värikiertävän langan, jossa on pari pääväriä ja niille sitten kirkkaat äärivärit. Lopulta päädyin kahteen pääväriin violetti-siniseen, josta jo valmiiksi passasin pari välivaihetta kaapista löytyvillä merinotopseilla. Näiden väliin karstasin karstamyllyllä 50-50 suhteella yhdet välisävyt, käytännössä jokainen väri oli kokonaisuudessaan 20g painoinen.

Oho, eipä ollut kuin puhelinkuvia... No, siinä ne päävärit! siniset ja violetit.

Liukuvärit suunniteltuna ja välisävyt sekoitettuna karstamyllyllä 20g bateiksi.
Tässä vaiheessa huomasin myös, että miun uskollinen talousvaaka oli vaihtanut 2g tarkkuuteen! Onneksi kaupasta sai uusia, koska halusin että värikiertoja tulee enemmän kuin yksi. Eli tuota yllä olevan kuvan ympyrää alettiin pätkimään noin 5g kokoisiin siivuihin, jotka pakkasin lopulta minigrip-pusseihin per värikerta helpottamaan kehrätessä tapahtuvaa värien vaihtoa.

Värikierrot jaettuna 5g pätkiin, paljon on kehrättävää jäljellä...
Sen jälkeen homma siirtyikin ihan rutiininomaiseksi kehräämiseksi. Langasta halusin kohtalaisen paksua, koska olen huomannut pääosin kehrääväni huivilankoja. Pitäähän tähän jotain haastetta saada ja lopulta tuo merinokin kesytettyä, koska se jostain syystä tuppaa omissa käsissä tahmaamaan paikoitellen liikaa. Kertaamisen tein navajona, eli yhtä säiettä tässä vain koko ajan käsiteltiin - eikä rullat olisi riittäneetkään kuin kaksisäikeiselle (olen niitä kehrääjiä, joilla on vain kolme rullaa rukissa ja pärjään niillä pääosin erinomaisesti :D).

Kas, meinas tulla täysi rulla...
Onneksi kertaaminen meni  vaivattomasti, eikä paksua säiettä saanut edes katkeamaan kertaamisen aikana. Lopulta se näytti viipisnpuulla todella näpäkältä.

Viipsinpuukin tykkäsi kovin tuosta värikierrosta... 
Lopullinen lanka olikin 160g (yllätys, 8x20g..), karstatessa tai muutenkaan ei tullut hukkaa gramman grammaa. Opin lopulta karstaamaan myllyllä myös siten, ettei licker-in tela syönyt hirmuisesti kuitua. Se on aika helppoa tällaisella kuidulla joka on jo kertaalleen kammattua ja kehruuvalmista vrt. tapuleihin.

Lopullinen lanka, 160g/270m. Kuva otettu luonnonvalossa, joten kirkkaus
on aika paljon suurempi kuin muissa ylläolevissa.
No niin, mutta mitäs tästä opimme? Ainakin yksinkertaisen väriliu'un tekemistä. Ajattelin tätä tekniikkaa jatkossakin soveltaa, jotenkin oli todella mukavaa ja sisälsi sopivan määrän vaiheita minulle. Tykkäsin todella paljon, joten kiitokset vain haasteen järjestäjälle!

2 kommenttia:

 1. Ihanat värit! Olisi kiva nähdä miltä näyttää neulottuna. Joo ja nyt ymmärrän miksi yhdessä portolaisessa lankakaupassa myydään värjättyä hahtuvaa... lankaa voi siis kehrätä kotonakin (jos osaa ja on välineet). Siinäpä laji johon voisi olla helppo hurahtaa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia kommentista, piristi päivää! Ja hienoa, että värit kelpaa muidenkin kuin omaan silmään! Kyllä tästä vielä neulotaan jotain, tosin nyt on harmaa paita puikoilla (ihan vain väriähkyn vastapainoksi..), joten voi siinä mennä tovi ennen kuin tästä jotain pyörähtää.. Lupaan kirjoittaa kuitenkin blogipostauksen kunhan tämä joskus puikoille päätyy.

   Ja todellakin, lankaahan saa aikaiseksi vaikka perunalla ja kynällä (juu, värttinän voi tehdä aika minimiraaka-aineista ja sillä pääsee jo kehräämiseen hyvin käsiksi - ei tämä oikeasti niin vaikeaa ole mitä siitä kuvitellaan, eikä vaadi rukkia tai mitään isoja investonteja että liikkeelle pääsee). Suosittelen lajia, olen hurahtanut ;)

   Poista