keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Veni vidi kehräsin ( I came, I saw, I spun yarn)

Siinähän sitä lankaa olis jonninnäkösellä solmulla. Huomaa partiolaistausta.
On se oikeasti paljon nätimpää mitä kuvassa oleva suttura :D

Latina, kas tuo kieli, jota ei kukaan voi ymmärtää ja mistä ei google translatorkaan kaikessa viisaudessaan löytänyt järjellistä sanaa kehräämisellä. Tämä nyt ei liity mitenkään alla olevaan, mutta tekaisin lankaa topsista. Tulihan siitä ihan nussakkaa ja kuten kuvasta käy ilmi, olen yhtä huono valokuvaaja kuin kehrääjä. No, eikös tuosta jotkut lapaset duunaa. Ristiinan kehrä on aina tuntunut miusta hirmu vikkelältä, en tiedä välityksiä ja olis oikeastaan ihan kiva tietää jos joskus rukkia hankkii että millaisilla välityksillä sitä on tullut kehrättyä.

Eli tehdäänpäs tässä välissä insinöörimäinen (no ehkä kuitenkin peruskoulutason) laskutoimitus! Lasketaan rukin välitykset.

Kehä on p=2*pi*r. 
Mitattuna rukin pyörän halkaisija on 610mm ja kehrän halkaisija 55mm. 
Ärrä pyörälle = 610/2 = 305mm, 
ja kehrälle = 55/2 = 27,5mm. 
Pii on ulkomuistista 'bout 3,141692, mut helpotetaan ja pyöristetään 3,142:n,  
Pyörän kehä p=2*3,142*305mm=6,284*305= 1916,62mm ~> 1917mm. 
Kehrän kehä p=2*3,142*27,5=172,81. 

Tästä sit voidaankin laskea suhde kun jaetaan ärrät 1916,62/172,18~>11/1. 

Ja miksi tein näin monimutkaisesti, niin siksi että aivot kaipaa välillä jotain järjellistä tekemistä. Suhdehan saataisiin jakamalla suoraan halkaisijat ja jotenni näin sen varmaan saa todistettua matemaattisesti: Välityssuhde on sama laskettiin se sitten halkaisijasta tai kehästä, koska:  

(2*pi*r1)/(2*pi*r2)  <=> r1/r2, 

eli kakkoset ja piit supistuu pois ja jäljelle jää vaan ärrät, r on taas halkaisija/2, joten se on se ja sama lasketko kehästä vai halkaisijasta, lähelle samaa pääset joka tapauksessa riippuen mm. piin tarkkuudesta ja pyöristyksistä.

Ja jos yllä olevasta havaitsette virheen niin en väitä vastaan. Heitin jotakuinkin huntturasta nuo laskutoimitukset, en ihmettelis vaikka kaavakin olis väärä tai rikkoisin jotain matematiikan sääntöä. En ole hyvä näissä hommissa kun en oo ihan äsken laskenu ilman symbolista laskinta.

Mut pointti mikä tässä oli, niin kertaamisen tekis mielellään 7:1:n tjsp. kehrällä, tuntuu että tuo 11:1:llä saa kädet viuhua oikein kunnolla ja sitten se kyllä näkyy kertausjäljessä. Ohukaiselle langalle tuo välityssuhde on kyllä muuten napakka. Mut semmoista, käyttäkää matemaattisia kykyjänne, kokeilkaa vaikka jakokulmaa jos ette sitä ole pitkään aikaan käyttänyt. Melkein vannoisin, että joudutte hetken miettimään että mites se menikään!

3 kommenttia:

  1. joo joo, korjasin jo välillä, väitin kehää säteeksi. Huomasin kun luin kerran, korjasin sen vääryyden ennen kuin kukaan tajusi... ja näköjään jäin vielä kiinni sässimisestä kun piti tähänkin se kommentoida.

    VastaaPoista
  2. Ai, sulla on ihan noin tarkka piin arvo - ihan kolmella desimaalilla - mulle on riittäny tähän asti vain se 3,14. Mutta kuvassa tuo lanka näyttää enemmän niiltä väreiltä kuin mitä ne oli topsissa. Livehavainto oli paljon haaleampi - minusta! Mutta ihanaa lankaa se on!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No pitäähän se olla vähintään viidellä jos lähdetään laskemaan, muuten pyöristysheitot on ihan järkyttäviä.. Tai no, riippuu tietty mitä laskee :D

      Ja joo, niin näyttää. Jännä miten itse katsoin ihan samaa että kuvassa paljon topsimpi. Lanka mi lanka :)

      Poista