torstai 16. lokakuuta 2014

Kerrosrivinoususukat Regia Stripemaniasta ja villalangan kehräystä

Hittolainen. Itsellä on mennyt nyt pitkävetoharjoitteita tehdessä rakkaan Jenniferin kanssa. Saldoksi on jämäkuiduista taiottu noin 70g vyyhti sekoitelanka. Sisältää mm. valkoista, tumman ruskeaa ja vaalenanruskeaa suomenlampaanvillaa ja estrelanvuoristokoiraa ja ja ... olikohan muuta? Hitto vaan kun valokuvaus ei onnistunut niin nyt saatte elää mielikuvituksen varassa (meni tässä reilu tunti tätä konetta käynnistellessä... krhm.).

Kerrosrivinousua stripemaniasta! (väri: 6370 river)

Mutta jotain pientä on valmistunut Miss Marblin puikoilta :D Kerrosrivinoususukat ilmestyi Regian Stripemaniasta ja regia 4-fådigista (lääh! Super-armyvihreät). Jälkimmäisistä taaskaan ei kuvaa tarjolla johtuen siitä, että ne on JALASSA! Todellakin tilasin Miss marblilta ainakin viidet sukat kun tykkään näin kylmien kelien tultua (näköjään) pitää noita ohuesta langasta valmistettuja villasukkia. Eli 4-fådigia, jawoll magickia jne.

Outokummusta kotoisin olevan lampaan villasta pitkävedolla tehtyä säiettä. 
Oma aika onkin mennyt sitten langan valmistukseen. Tästä ei paljon vielä kuvia olekaan, eli lähinnä 100g on tullut nypittyä ja karstattua suomenlampaanvillaa. Pitkävetona siitä nyt on tulossa jotain mukavaa Jenniferin rullille. Kuvassa todellakin melko täysi rulla ja uskokaa tai älkää niin siinä on joku 70g vasta lankaa. Joko en ole osannut pakata ollenkaan tuota kerää tai sitten pitkäveto tekee ihmeitä ja oikeasti saan sitä muhkeaa suomenlampaan pitkävetolankaa aikaiseksi. Niin joo, ja tarkoitus oli tehdä niin paljon kaksisäikeistä kun kaksi rullaa jaksaa vetää. Odotellaan siis sellaista 200g satsia tuota lankaa.

10 kommenttia:

  1. Kiva väritys noissa Regioissa.
    Aijjaij, taas tuloilla jtn ''herkkua''... :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, itsekin tykkäsin regioiden värityksestä. Muutenkin oon nyt jostain syystä ihastunut noihin Schachenmayrin (kirjotinkohan edes oikein) lankoihin, 4-fådigissakin on jotenkin vaan niin napakat värit ja on mahtavan ohukaista lankaa. nomsk! Ja katsotaan jos tulis jotain, tuntuu että kun tämänkin kuidun kohdalla piti väliä niin taas vaan paremmalta tuo säie tuntuu, mutta silti olis vielä paaaaaaljon oppimista.

      Miten voi olla? Tuohan on maailman yksinkertaisinta tekemistä. Venytä kuitua ja laske siihen kierre. Omituista.

      Poista
  2. Oppisipa itsekin kehräämään noin tasaista! Sain ihan vasta rukin ja nyt tokaa kuitua kehräilen, ehkä tässä pikkuhiljaa oppii :) Vinkkejä otetaan vastaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sie opit! Olisit nähny miun ensimmäiset muutamat kuidut (pistä ihmeessä jemmaan - ekat kehruut on aina kehrääjän aarteita!). Värttinällä kun aloitin niin oli paksuus sentistä puoleen senttiin ja kierre vaihteli miten sattuu kertaamisen jälkeen. Sitä kun vaan riittävästi treenaa niin aina se vaan jotenkin menee lihasmuistiin ja siitä se vaan tasoittuu ja tasoittuu.

      Ja sitten kun oppii tekemään ohutta/paksua/haluttua tasaista lankaa niin haluaa tehdä thick-and-thiniä (vaihtelevapaksuista) ja se se vasta vaikeaa onkin kun just oppi tekemään tasaista lankaa. Siinä vaiheessa haluaa palata takaisin niihin ensimmäisiin lankoihin...

      Vinkkejä annetaan kunhan keksitään, mie vaan kehrään :D Joku viisas kehrääjä sanoi joskus (tai jossain kirjassa, liekkö Tuulia Salmelan Kehrääjän käsikirja), että silloin osaa kehrätä kun lopputuloksena on lankaa *piste*. Oli aika hyvä motivaattori edellisen Ristiina-rukin kanssa työskennellessä :)

      Poista
  3. On se vaan nättiä tuo sukkalanka!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hitto, miten mie vasta nyt tän huomasin! Mutta niinpä kyllä on. Ja mukavan tuntuistakin vielä.

      Poista
  4. Hei, vääntäisitkö rautalangasta, että mitä eroa on pitkä- ja lyhytvedolla? En tiedä mitä minä teen, mutta saan kuitenkin jonkinlaista lankaa aikaseksi:D Olen tuota pitkävetotekniikkaa yrittänyt tavata Kehrääjän käsikirja- kirjasta, mutta en vain tajua..

    Ja sitten vielä kysyisin, että kertaatko lankoja ollenkaan vai neulotko kertaamatonta? Kasteletko langat vetäytymisen jälkeen vai millainen on lankaprosessisi?
    Löysin vasta juuri bologisi, joten saattaahan olla että näihin löytyisi vastaus jostakin aiemmasta postauksesta.. Aivan mahtavaa, että vihdoin löysin blogin, jossa kerrotaan kehräämisesta, kiitos!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heheii! Mielellänihän mie vaikka mistä väännän. Kaikille mie oon sanonut, että jos saa lankaa aikaiseksi niin silloin osaa jo kehrätä - loppu menee melkein hifistelyksi :)

      Lyhytvedolla käytännössä tarkoitetaan kehruutapaa, jossa koko ajan kierre muodostuu (ei kuitua vetävien) sormien välissä. Tällöin säikeeseen ei muodostu niin paljon ilmaa ja langasta tulee "tiiviimpää" ja kiiltävempää. Lyhytvetoakin voi tehdä eri tavoilla (engl. mm. short backward draw ja short forward draw, eli joko kuitua vedetään taaksepäin tai sitten lankakäsi vetää kuitua eteenpäin). Esim. tästä videosta näkee lyhytvetoa, miten se hoituu (alkaen n. 10s kohdalta) https://www.youtube.com/watch?v=Lmvps6eamwk (äänet kyllä kannattaa laittaa pois...). Yleensä lyhytvetoa suositellaan kammatuille villoille, mutta olen käyttänyt kaikkeen, riippuu aina millaista lankaa hakee.

      Pitkävedossa taas lankaan lasketaan enemmän kuitua ja kierre muodostuu kuituun "ilmassa" tai topsin edessä, eikä siis sormien välissä. Tällöin tietty säikeeseen tulee enemmän ilmaa ja siitä sitten tulee myöskin kuohkeampaa. Näitäkin menetelmiä on paljon erilaisia, mutta perustekniikka pysyy samana. Video taas esimerkiksi, josta näkee pitkävedon https://www.youtube.com/watch?v=Lmvps6eamwk (alkaa jostain 1min 20s). Kannattaa katsoa, että missä kohtaa se kierre ottaa villaan kiinni, se oikeastaan merkitsee eniten. Tuleeko se sormien välissä vai lähempänä kuitua. Noitakin on taas todellakin eri tekniikoita, jotkut nipistää ja polkee kierteen ja laskee sen kerralla venytettyyn kuitupätkään ja toiset vaan vetää kuitua kauemas sitä mukaa kun kierre tarttuu kuituun.

      Ja joo, itse olen aina kerrannut. Yksisäikeinenkin on mahdollista tehdä, mutta kannattaa todellakin tehdä joku "shokkikäsittely" sille kuidulle että kierre vähän asettuu (kylmään ja kuumaan veteen dippailua vuorotellen, että säie huopuu kevyesti). Tätä varmaan oli selitetty tarkemmin kehrääjän käsikirjassakin. Yksisäikeinen vetää aina vähän valmiissa neulepinnassa vasemmalle/oikealle riippuen siitä kumpaan suuntaan se on kehrätty. Vaikka siis olisi käsitelty.Itse siis olen aina kerrannut joko navajona tai suoraan säikeistä 2- 3-säikeiseksi. Suosittelen tätä ainakin alkuunsa, on niin spesiaalia tehdä yksisäikeistä.

      Ja miulla oma prosessi on ihan semmoinen perus. Eli ensin säikeiden kehräys. Tämän jälkeen yritän antaa säikeen levätä pari päivää rullalla, että kierre vähän tasoittuu. Tämä vaihe kannattaa niin kertausvaiheessa mielestäni kierre tasoittuu paremmin. Tämän jälkeen kertaus ja kertauksen jälkeen vyyhdille ja suoraan semmoiseen reiluun kädenlämpöiseen veteen, jossa tilkka fairya. Monet käyttää eucalan nimistä pesuainetta, itse olen fairylla pärjännyt. Tuossa vedessä annan sitten liota kunnes veden lämpötila on 'bout huoneenlämpöistä. Sitten vain huuhtelu, vyyhdille pari napakkaa ravistusta/napsautusta (käsien väliin ja napautus) ja lanka kuivamaan (roikkumaan).

      Tässäpä tätä jotain alkuunsa. Tarkoitus oli todellakin tänne jotain erillistäkin sivua kehräämisestä laitella, mutta katsellaan että mitä tästä muotoutuu :) Liian vähän on tätä suomalaista kehruumatskua olemassa - tästä syystä myös nuo englanninkieliset videot (sori näistä, mutta englanninkielinen materiaali on niin paljon helpompi löytää).

      Poista
    2. Kiitos kun jaksoit paneutua vastaukseen, arvostan!:) nyt eikun kokeilemaan ja ihmettelemään..

      Poista
    3. Juu, eipä tuo mitään, mielellänihän mie sitä kerron mitä tiedän :) Toivotaan että kokeilut onnistuu!

      Poista