sunnuntai 14. joulukuuta 2014

3-säikeinen Hypocrite ja kehruukuitujen blendausta karstamyllyllä

Hiphei!

Nyt olisi taas yksi lankaprojekti paketissa. Lähtökuituna oli Lanitium Ex Machinan Hypocrite-väreissä oleva SW merino / Firestar nylon (70/30 jos en väärin muista). Tein tästä lyhytvetona kolmisäikeistä navajoimalla. Metreistä ei ole mitään hajua (ei tullut mitattua), mutta varmasti mennään jossain 400m kieppeillä, eli huivilangaksi joutaa. Puikkoina käyttäisin jotain 2-2,5mm kokoisia.

Hypocrite vyyhdillä. Vihreää, kuparia, harmaata...
Neuloosi on nyt vähän jäissä kun piti innostua taas kehräämään ja sotkemaan kuituja. Nyt kun on tuo uusi hieno karstamyllykin niin totta kai silläkin kuitujen blendaamista piti kokeilla. Kohteeksi valikoitui World Of Woolilta tilattuja merinovilloja ja moniväristä super bright tribal rainbow-nylonia. Tein nuo karstalevyt siten, että ensin täytin licker-in -telan yhdellä värillä, jonka päälle kerros nylonia, sitten toinen väri, nylonia ja lopuksi licker-in -telalta siirsin kuidut rummulle. Toisessa levyssä pohjalla on kupari, johon päälle metsänvihreä. Toisessa violetti ja syvähkö sininen sävy. Näistä olisi tarkoitus tehdä noin sporttivahvuista kaksisäikeistä lankaa 130g, eli molemmat karstalevyt tehdään ensin säikeeksi ja sitten kerrataan keskenään.

Rumpukarstalla blendatut merinovillaiset karstalevyt hangessa.

Mutta noistapa sitten olisi kiva tehdä jotain mukavaa. Kuvat ei ihan täysin tee oikeutta, noihin tulee aika reilusti vielä glitteriä siitä tribal-nylonista. Langan nimeksi tulee Spinifera - Paralucia Spinifera -perhosen mukaisesti.


Ja laitetaas vielä loppuun pieni videopätkä hypocriten navajoinnista (ketjukertauksesta). Eli siitä operaatiosta, jolla yhdestä säikeestä saadaan näppärästi kolmisäikeistä lankaa. Käytännössä homman juju on se, että yksi säie lenkitetään ja lenkistä vedetään säie läpi siten, että se muodostaa uuden lenkin. Kun tätä vedetään niin kerratessa saadaan kolme säiettä menemään samaan lankaan (rullalta tuleva säie + lenkin muodostamat kaksi säiettä). Olipa hankalasti selitetty! Mutta siinäpä se videolta näkyy kun yksi säie tulee alhaalta ja sitä vain ketjutetaan lenkkien läpi ohjaten vasemman käden pikkusormella tuota rullalta tulevaa säiepätkää. Näppärä tekniikka useimpiin käyttötarkoituksiin, joskin joissain kuitulaaduissa nuo lenkkikohdat jäävät hieman näkyviin ja myöskin pomppaavat esiin sileässä neuleessa.



Toivottavasti tuo video ei nyt pätki, miulle on mysteeri se miksi nyt bloggerin kautta tuo videon toistaminen youtubesta on niin mahdotonta. Youtubessa homma toimii kuin junan vessa, mutta bloggeriin sisällyttäessä on havaittavissa pätkimistä.

8 kommenttia:

  1. Ei video pätkinyt :)
    Kauniin näköinen huivi tulee tuosta Hypocrite vyyhdestä. Mukavaa joulun odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh hienoa, että se lopulta toimii :D

      Toivotaan, että tulee nätti huivi. Ainakin lankana tykkään kovasti, varsinkin kuparinsävyiset kohdat on übertyylikkäitä. Ja joulun odotusta sinnekin!

      Poista
  2. Sukkiin ja käsineisiin vois se 2 - 2,5 mm olla aika hyvä paksuus, huivin voi neuloa reilusti paksummilla puikoilla niin tulee pitsisempi lopputulos. Vaan kaunista lankaa onpi!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehei! Veit jalat suustani. Pitsille saa olla tosiaan joku 5-5,5mm, mutta sileälle ajattelin puikkosuositusta. Pitää opetella artikuloimaan selkeämmin :) Vaan hyvä notta lanka kelepovvaa, tavoitehan on aina tehdä kaanista - sääli, etten osaa noita firestarin glittereitä kuvata :|

      Poista
  3. Kiitos tuosta navajokertausvideosta. Lopultakin minäkin sain sen sujumaan jouhevasti. Aikaisemminkin olen navajoa käyttänyt, mutta se on ollut sellaista tökkimistä.
    Minä olen tainnut jäädä koukkuun tähän sinun blogiisi. Ikinä ennen en ole mitään blogia seurannut, napannut vain ohjeen sieltä, toisen täältä, mutta kun olin lukenut tästä muutaman jutun, niin piti kelata ihan alkuun ja lukea kaikki :)
    Odotan innolla lisää kehruuvinkkejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ei kato mitään (ja kiitokset vaan kuvaajallekin..). Hyvä, että jouhevoituu tuo navajointi, itsellä se kans oli alkuunsa aika tökkimistä, mutta kun sormet löysi paikkansa niin alkaa jo sujumaan kohtalaisen automaattisesti.. Ja mikä helpotti älyttömästi niin jarrunyörillinen rullatuoli (rullateline), saparoiden määrä väheni keskeisesti lenkkikohdissa (kiitos vaan paikalliselle puusepälle sen tekemisestä!).

      Heh, hyvä että blogista on hyötyäkin ollut! Ja vaikka sisällöntuottajanakaan ei taidot tai sanainen arkku mitenkään loista niin jos näistä vähistä jotain saa irti niin tavoiteltu kehräysinformaation tyhjiön täyttö on jollain tasolla suoritettu. Kiva lukea tällaisia kommentteja, näillä jaksaa taas seuraaviakin postauksia tehdä :)

      Kehruuvinkkejä luvassa myös jatkossa ;)

      Poista
    2. Joo jarrullinen rullatuoli olisi kova sana. Oikeastaan olen vähän kateellinen sinulle siitä paikallisesta puusepästä. Itselläni on sellainen parista laudankappaleesta itse väsäämäni rullatuoli, jonka kuvaakaan ei ilkeä laittaa näytille :D

      Poista
    3. Itsetehty luksusrullatuoli siis ;) Oma ensimmäinen rullatuoli oli reikäkori, jonka läpi pujotin puikkoja (ja rullat puikkoihin), tuohonkin yritin jarrunyöriä laittaa, mutta huonoin tuloksin kun sitä ei saanut mihinkään kiristettyä. On niitä diy-rullatuoliviritelmiä ollut kyllä vaikka mitä pahvilaatikoista lähtien, mutta kun rullat vaan on pyörineet niin hyvinhän ne aina toimii tarpeeseen.. heh.

      Poista