sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Camonkarvakynsikkäät

No niin, tuli inspiraatio neuloa lopulta Camonkarvakynsikkäät kehräämästäni koirankarvalangasta. Kynsikkäiden langassa on 60% koiraa ja 40% lammasta (vai meniköhän se toisinpäin?). Carva on Camosta ja on jurrikassa niin pirun liukasta kuitua tuo pohjavilla, että ei meinaa kehrätyssä langassa kestää paikallaan. Näillä kynsikkäillä on sitten varmaankin karvanlähtöaika aina keväisin ja syksyisin - ja niistäkin toinen kestää 6kk ja jälkimmäinen enää vain puoli vuotta. Toivotaan etteivät ala haukkumaan vastaantulijoille. Noh, kuva alla.

Camonkarvakynsikkäät, Carvaiset sellaiset.
Eli tämähän eteni sillä tavalla, että Camon karvaa kerättiin muutama kuukausi ja se karstattiin sopivassa suhteessa tummanruskean suomenlampaanvillatopsin kanssa sekaisin. Tämän jälkeen kehräys, kertaus, pesu ja kuivatus. Lanka on todellakin vain kaksisäikeistä ja tehty lyhytvetotekniikalla (huonolla sellaisella). Säikeissä olisi ehkä saanut olla vähän enemmän kierrettä että karva ei olisi lähtenyt noin rajusti irtautumaan langasta. Mutta huh, sopiipa tuo karvaisuusaste pirun hyvin koko lapasiin. Alla vielä lisäkuva osoittamaan sitä, että todellakin ovat todella karvaiset ja LÄMPIMÄT sormikkaat. Paksuutta langalla oli sellainen 2-3mm, joten todella paksut kynsikkäät tuli tehtyä - luulisi kestävän.

Jep, pörröä löytyy ulkoa ja sisältä :)

Itse kynsikkäät tuli tehtyä 3,5mm sukkapuikoilla. Aloitin tekemään muutama päivä sitten 40s:lla, mutta nehän oli aivan liian isot - näillä pääsin pikkusormeen asti ja purin. Purkamisen jälkeen kokeiltiin uusiksi 32s:lla  ja johan alkoi sopimaan. Vaikka tein mallitilkunkin, mutta silti lanka oli niin epätasaista että mitta heitti. Käytännössä molemmat kynsikkäät on siis tehty  eilisen illan ja tämän päivän aikana. Tarkkaa aikaa hankala sanoa, mutta kyllä näihin muutama tunti meni.

Nämähän on ihan peruskynsikkäät, eli kiilapeukalo ja muutama sormi (viisi jos tarkkoja ollaan, noin niinkuin per kynsikäs). Sormet yltää toiseen niveleen asti, itse kun tykkään pitkistä kynsikkäistä ja riittää kun vain sormenpäät on näkösällä. Joustintakin (2o,2n) on reunassa semmoinen seitsemän senttiä. Sormenpäät on päätelty ylivetämällä ja mitäpä näistä muuta sanomaan. Ensimmäiset kynsikkäät mitä olen tehnyt, mutta ei näissä nyt mitään ihmeellisempää ollut.

Lanka oli siis tekemisen keskiössä. Ja että näissä säilyisi lämpö hyvin - ja koska lanka ei ollut vielä riittävän pörröistä - niin karstasin kynsikkäät sisäpuolelta käsikarstoilla :D Voin sanoa, että kun käden tunkee tuohon kynsikkääseen niin tietää jo valmiiksi että kohta lämmittää. Testiajolla nämä kynsikkäät lähteekin sitten vasta huomenna koiralenkillä. Lanka onkin Camon suosikkia, lankarulla neulomisen aikana yritettiin varastaa noin 50 kertaa ja voi että miten kiva noita omista perskarvoista tehtyjä kynsikkäitä olisikaan nutuuttaa ja repiä.. Hulluksi meni koko koira näistä kynsikkäistä.

Ja mikä parasta niin emäntähän tuossa tekeekin jo minulle seuraavia kynsikkäitä kun pääsivät loppumaan. Luvassa on kuulemma Novitan Nallesta (Taika) tehdyt kynsikkäät. Ja hyvin on neitonen vääntänytkin, tässä on koko ajan hieman opetettu ja todella näpäkät kynsikkäät tulossa myös sieltä allekirjoittaneelle...

Miun pitää silti tätä tekemistahtia vähentää, ettei tule tätä blogia joka päivä päivitettyä...

2 kommenttia:

 1. Mie niin haluisin koirankarva-lapaset. Voisi aina vitsailla et höhöh, tein mein Paavosta rukkaset :D Isosta valkeesta lähtee niin törkeesti aina karvaa, mutten sitten saa aikaseks kerättyä talteen.

  Kiva blogi btw, kiva huomata et ei oo pelkästää naisvaltainen harrastus! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, arvaa onko noilla kiva just kyseisestä asiasta vitsailla :P Valkosen karvanlähtö jäi vähän itsellä kans kesken ja ei kerinny saamaan kun 60-70g sitä, niin pitää jostain jotain sekoituskuitua hankkia sekaan että saa lapaslangat aikaiseksi.. Mut pirun pehmeetä ja liukasta villaa, voi tulla mahtilankaa :)

   Ja hyvä jos kelpaa yksi äijäkin tänne sekaan ;)

   Poista