lauantai 11. tammikuuta 2014

Kolmisäikeinen lampaanvillalanka valmiiksi ja tunikaprojekti käyntiin

Liian pitkään kerkisin olemaan projektoimatta mitään. Ihan selvästi liian koukuttavia nämä käsityöt... Jossain viestissä mainitsinkin, että kolmisäikeinen lampaanvillalanka oli jo käynnistynyt - taisi silloin olla villat pestynä ja ainakin osittain karstattuna. Todella mahtavaa oli kyllä käsitellä tuo lampaanvilla alusta loppuun ja lopuksi siitä tulikin lankaa. Ehdottomasti kehräämisen palkitsevin hetki on se, kun  kolme rullallista säiettä on kehrätty, ne on kerrattu ja kertaamisen jälkeen vyyhditty - kun vyyhdin räväyttää pitkäksi ja näkee, että se on tasapainoista lankaa (vyyhti ei juurikaan kierrä mihinkään suuntaan vaan "lepää" rentona) niin se tunne on jotain käsittämätöntä! Tietää, että pesun jälkeen ei tarvitse roikutella painoja tai mitään, lanka vaan on valmista ja pesu vain tasoittaa vielä kierteen.

64g suomeenlampaanvillalankaa, suoraan kertauksen jälkeen
(vähän kierretty käsin että asettuu kuvaan nätisti).
Edellisestä voi siis päätellä, että mielestäni onnistuin tuon langan kanssa kohtuullisen hyvin. Säikeet oli osittain ylikierteisiä ja joitain yksittäisiä "saparoita" jäi lopulliseen lankaan - varsinkin viimeiseen 18g:n, mutta minkäs teet - muuta kuin ensi kerralla paremmin. Piti vähän kokeilla kierrettä että saisi lähelle maksimikierrettä ja tämä passaaminen sitten näkyi kyllä alkurullassa (eli kertauksessa viimeisessä pätkässä). Tänään siis tuli tuo lopulta kerrattua kun säikeet oli olleet rullilla ensin muutaman päivän verran. Ristiina hyrräsi harvinaisen tyytyväisenä ja paikallisen puusepän tekemä rulla toimi kuin unelma kertaamisessa - rukin kanssa ei tällä kertaa ollut oikeastaan mitään ongelmaa tai säätöä, homma vain meni eteenpäin. Ehkä Ristiinalla oli vaan leppoisa päivä.

Vuoden patenttiratkaisu: Rullateline kudinpuikoista
ja reikäkorista. Toimii kuin junan vessa (ei pendon).
Tänään kehruupäivä oli varsinainen patenttiratkaisu muutenkin. Ensin piti miettiä miten saan kolmelta rullalta kerrattua kun ei rullatelinettä ollut. Noh, pitihän sitä ensin yrittää rakentaa pienistä puutikuista ja koirien Dentasticks-laatikosta tällaista. Lopputulos oli lähinnä kaksi kuolaavaa koiraa härväämässä keittiönpöydän ääressä kun allekirjoittanut leikkeli herkkupakettia. Rullatelinettä ei siitä syntynyt. Seuraava patenttiratkaisu olikin jo onnistuneempi - kaupasta vastikään ostetut kudinpuikot ja reikäkori! HAH! Nerokkain teline koskaan. Toinen patentti olikin sitten itse vyyhdintään. Kyynärvarren ympäri vyyhditessä kun tulee niin onnettoman pieni vyyhti... Tai ainakin minulla kun tuo kyynärvarsi on jotain sentin ja kolmen väliltä. Vyyhtesin sitten Lemmikkiruoka Tessun tehtaanmyymälästä ostettujen pakasteruokien mukana tulleiden pahvilaatikoiden ympäri ja kuinka ollakkaan, vyyhdin ympärysmitta on 108cm ja tästä saa laskettua sitten langan metrimäärän vyyhdillä - joka tosin jäi laskematta muilta kun yhdeltä vyyhdiltä.

No, näistä langoista ei kerinnyt paljon nauttimaan, joten tulin siihen tulokseen että viedään pykälää kovemmalle neulojalle, eli äiteelle. Kokonaisuudessaan tuli siis kolme vyyhtiä, 64g, 58g ja 18g. Eiköhän noista sukat tekaise. 64g vyyhdillä oli 72m lankaa, joten jos oletetaan että sama on muissa vyyhdeissä niin grammassa lankaa on metrejä noin 1,16m.. Eli mitä tuosta tulee sitten yhteensä, 162m?

Iso syy langasta luopumiseen oli ihan puhtaasti uusi neulontaprojekti. Äiteen Novitan lehdet sai emännän persijen väräjämään kun näki yhden mallin ja eihän se sitten auttanut kun lähteä paikalliseen Prismaan ostamaan lankoja. Kyseessä siis Minna Metsäsen (suunnittelijoille aina propsit, itsestä ei ole siihen) suunnittelema  "naisen isokauluksinen tunika", ohje löytynee Novitan sivuilta (http://www.novita.fi/cms.php?cms_cname=neulemallisivu&nlm_id=92046).  Löytyy myös Novita-lehdestä Syksy/2009.

Seuraavan projektin alkustartti, Tunika Puro Batik-langasta... äiti, auta.

Toistaiseksi projekti on lähtenyt käyntiin - yllätys kyllä - purkamisella. Ensipurku oli takakappaleen 10cm jälkeen, kun tultiin siihen tulokseen että liian isoa kokoa lähdin tekemään. Toinen purkaminen oli juuri äsken takakappaleen 25cm jälkeen (takaisin 15cm:n asti) kun huomasin että saattanas, tuostahan on reunimmainen silmukka karannut heti halkion jälkeen. Noh, virheistä oppii tai ainakin saa neuloa enemmän :D Lankana itse käytän Novitan Puro Batikia, mustana tottakai. Eka paitatyyppinen neule enkä kyllä 100% akryylistäkään ole koskaan neulonut. Paljon uutta asiaa :) Onhan se lanka kai ohuempaa kuin tuossa ohjeessa oleva Puro, mutta mallitilkun neulominen osoitti että ohjeen puikkoja käyttämällä saatanee silti aikaiseksi edes lähelle ohjeen neulosta muistuttava neulos. Isothan nuo 6mm puikot on tuolle langalle, mutta jälki omaan silmään näyttää kohtuullisen siedettävältä. Tulee varmaan ihan mukava tunika jos sen joskus saa valmiiksi. Purkamisessa on kyllä ollut ehdottoman hyvä puoli se, että tuli kokeiltua pyöröpuikkojakin neulomisessa kudinpuikkojen sijasta ja ainakin metalliset kudinpuikot on kyllä niin pirun painavat että pyöröpuikoilla neulominen on sata kertaa mukavampaa ja nopeampaa. Bambukudinpuikot voisi olla vaihtoehto, mutta niitä ei ole kun 5½:t joilla tuo alku menee mukavasti.. Noh, kaikkea sitä oppii kun väärin tekee.

Näillä eväillä taas eteenpäin, seuraava kehruuprojekti odottaakin jo nurkan takana - se on joko ruskea lampaanvillalanka tai sitten Speedynkarva-merinolanka, sitä odotellessa... Loppuun vielä valmiin pesemättömän suomenlampaanlangan kuva kera pöydässä olevan kahvitahran!3 kommenttia:

  1. PS. kannattaa katsoa kokotaulukot oikein. Nimim. 20cm jälkeen kolmas purku ja alusta aloittaen :)

    VastaaPoista
  2. Ja äitee kiittää yllä olevista langoista!! Kiitos!

    VastaaPoista
  3. Joo kato ei kestä, toivotaan että ovat neulontakelposia :)

    VastaaPoista