sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Koirankarvan kehräystä (Estrelan vuoristokoira ja westie) + suomenlampaanvilla säikeeksi

Tumma kuva uudella matolla, mutta Camonkarva meni sitten langaksi :)

Kehruukärpänen taas puraisi ja Jenniferiä odotellessa taas tuli semmoinen 94g valmista lankaa pyöräytettyä koirasta. Pirulaisesta kun lähtee karvaa ja johonkin ne on sitten saatava laitettua :) Grammoja 94 ja metrejä semmoinen 186m. Ihmeen vähän tuli itse asiassa metrejä kun ottaa huomioon miten ohutta tuo suurimmaksi osaksi on, eli sellaista nallen vahvuista ~2-2,5mm puikoille sopivaa. Mielenkiintoinen kuitu kun kuidun laatu vaihtelee melkein joka nykäisyllä. Välillä on ihan umpisilkkistä, lyhyttä ja todella liukasta ja välillä karkeaa häntäkarvan tyyppistä. Väri ihan luonnonvalkoisesta umpimustaan, koiran väritys on siis "fawn" ja tällaista lankaa siitä sitten tuli. En käsitellyt karvaa millään tavalla, eli ne on suoraan vain pohjavillakarstalla ja furminaattorilla koirasta otettu.Sisältää siis jonkin verran päällyskarvaakin, mutta tällä rodulla se on niin sileää ettei pistele.

Toisena koirankarvaprojektina yritin entisen työkaverin tuomaa westien nypittyä karvaa (valkoinen länsiylämaanterrieri). Kuitu on itsessään jo hyvin karkeaa ja kehrääminen kyllä siitä onnistuu 100% lankana, mutta on todella haastavaa kun kuidun pituus vaihtelee. Suosittelisin melkein sotkemaan vähän villaa sekaan, että asettuu. Huono puoli tuossa karvassa on se, että lopullinen lanka muistuttaa lähinnä hamppunarua, eli on TODELLA karkeaa ja pistelevää. Pitää jossain välissä yrittää kehrätä tuota vielä loppuun, mutta langalle on todella haastava keksiä mitään järjellistä käyttökohdetta. Ei siitä vaatteita ainakaan voi tehdä, ehkä mattolangaksi tai yleiskäyttöiseksi köydeksi :D Kestoa siinä varmasti on!

Seuraava projekti odottaa jo ristiinan rullilla!
Seuraavana projektina on kolmisäikeinen 100% suomenlampaanvillalanka kun sellainen Villa Laurilalta tilattu ja joululahjaksi saatu karstatopsi on odottanut kehräämistä. Yllättävän makeaa lankaa tulee tuosta, aika paljon väri vaihtelee. Mutta lyhytvetona tämäkin, jotenkin nyt oon jäsähtänyt taas lyhytvetoon, vaikka karstatopsista melkein paremman saisi pitkävetona. Mut sitä on jo jonkin verran säikeenä ristiinan rullilla. Siitäpä kuva yllä.

Semmoista tänäään. Kyllä nää keväät ja syksyt on kehruuharrastajan kulta-aikaa, ilmaisia kuituja sataisi ovista ja ikkunoista jos vaan älyis aina kysellä! 


2 kommenttia:

  1. Kaunista lankaa tuo Camolanka - ja äkkikatsannolla karstalankatopsissa on samoja värejä. Virkkaile tai neulo siitä westienkarvalangasta pannunalusia, ei haittaa jos kattilan pohjaa vähän pisteleekin. Meinaan jos siitä yleensä kärsii mitään ryhtyä tekemään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep. Samoja sävyjä on, joskin paljon tasalaatuisempaa tuo topsi :) Ja loistoidea nuo pannunaluset tuosta westiestä, pitää yrittää sotkea sitä vähän villaan (70/30) niin helpottuu kehrääminen.. joskin lankahan pysyy yhtä piikkiönä.

      Poista