sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Alpakanvillan pesua

Koska tuli tuolla Sirpucan alpakoita katsomassa ja vähän kuitujakin hamsteroimassa niin lopulta aurinkoisen päivän koitettua pääsin pesemään villoja! Alpakan villaa on aiemminkin tullut pestyä ja nyt jotenkin erityisvarovasti, mutta jälkeä syntyi.

Itsehän siis pesen villat ensin ja tämän jälkeen villojen kuivettua poistan ylimääräiset roskat/nypin villat ja sen jälkeen vasta tarvittaessa karstaus tai kampaus. Moni nyppii roskat ja irtotauhkan ensin, mutta itse pidän kuivattamista ja käsittelyä helpompana jos villat on ensin pesty (kuivattaminen kokonaisilla vuodilla on helpompaa jos on ollut pro keritsijä, vuota ei ole kun ripustaa narulle). Roskat kyllä lähtee pesun jälkeenkin

Celma (musta) ja Nooa (harmaa) kuivamassa hytykkäverkon päällä. 
Pesuprosessi alpakalla on itselläni hieman erilainen johtuen siitä, että toisin kuin lammas, alpakanvillassa ei ole lanoliinia. Periaatteessa villaa voisi kehrätä jo suoraan. Parempilaatuiset kehruuainekset saa jos jaksaa nähdä vaivan villan käsittelylle. Jotkut todellakin kehrää villat suoraan, mutta kun pesuveden värin näkee niin ei sitä rukkiakaan kehtaa kiusata ihan loputtomiin. Pesuveden väri kun on verrattavissa johonkin kymmenen vuotta pesemättömien lattioiden luuttuamisveteen :D

Saran (vaalea) ja Tessin  (tumma) villaa ottamassa aurinkoa pesun jälkeen
Pesun tein siis teen seuraavasti:
1. Kädenlämpöistä vettä käymissankkoon riittävästi. Väljässä vedessä saavat kellua.
2. Vähän pesuainetta veteen (fairy on ihan hyvä, mutta jotain villanpesuaineitakin voi käyttää. Raakavillalle ei esim. Eucalan ole paras vaihtoehto, saa olla vähän jytäkämpää)
3. Upota villat veteen ja jätä lillumaan 15-30min.
4. Kaada vedet pois. Hyväksi kikaksi itselleni havaitsin koiran noutajapannalla hyttysverkon asettamisen saavin suulle. Villat ei tällöin lähde veden mukaan. Joku verkko/siivilä siis olisi hyvä olla veden kaadossa.
5. Tee uudet, tällä kertaa kylmät vedet, ilman pesuainetta. Eli aloita huuhtomaan. Toista kohtia 3-5 tarvittava määrä kunnes huuhteluvesi on kirkasta. Noilla alpakoilla meni kolmet-neljät vedet.
6. Purista ylimääräiset vedet villoista pois (hyttysverkko on hyvä apu tässä jos esim. pyyhkeeseen käärii ja rullaa kuivaksi/kävelee rullan päällä).
7. Kuivata villat väljästi ja mieluiten siten, että ilma pääsee alapuoleltakin kiertämään ja vesi tippumaan siten ettei jää villojen alle lillumaan.

Lampailla käytän oleellisesti lämpimämpää vettä, reilummin pesuainetta ja liotusaika on tunnista kolmeen (pl. huuhtelut nopeampia) bikoos of lanoliini. Muutenhan prosessi on ihan sama.  Semmoista tänään. Tulipahan nuo pestyä, nyt vain kuivamista odottamaan että pääsee jatkokäsittelemään nyppimällä ja karstoilla/kammoilla. Kettu kuittaa

2 kommenttia:

  1. Ai, sait pestyä ne kaikki tänään. Reipas ote! Tarttis varmaan itekin ryhtyä samaan puuhaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hitto, nyt vasta muistin vastata! Mut joo, sain kaiket pestyä, suosittelen reippailua tällaisen puuhan parissa. Väliajalla voi vaikka laittaa värttinän pyörimään :) Aika lupsakkaa menoa kun antaa vaan lillua :D

      Poista