tiistai 15. heinäkuuta 2014

Ihan vain kuvaamisen ilosta

Hahaa! Vuoden investointi olisi nyt lopulta tehty - kyllä, ostin kameraan jalustan. Kokonaishintaan 19eur tjsp. Onhan se hintsusti muovinen ja rajoittuneempi mitä ne lähellä (tai yli) satasta huitovat jalat, mutta kokeillaan nyt että ajaako käyttötarkoitustaan - eli siis jättipitkällä valotusajalla olevien kuvien ottamisen, varsinkin liikkuvista kohteista.

No siinähän se on insinööri ite, kehräämässä kertullaan alpakkaa :D
Koska tarkoitus oli ottaa kuvia lähinnä käsitöistä ja sen sellaisesta niin pistetääs tähän parit testiotokset.. Kyseessä siis alpakanvillan kehräys paksuhkoksi säikeeksi - jos siis joku ihmettelee mediumin kehrän hitaampaa vaihdetta Jenniferissä. Yleensä tulee käytettyä nopsaa kehrää muutoin kuin kerratessa, kun Ristiinalla tottui sellaiseen perinnerukin tahtiin. Kuvat siis napattu EOS 450D:llä, kittilinssillä (en muista speksejä, mutta kittilinssi eniveis) ja ajastetulla laukaisulla että kerkiää rukkiakin polkemaan.


Jennifer sanoo surrur kun alpakka menee rullalle.
Insinööri kun olen niin ei tuota ajastettua laukaisua olisi tarvinnut kamerasta asettaa, tekaisin nimittäin vanhasta luotettavasta TI-89 Titanium graafisesta laskimesta sellaisen kauko/sarjalaukaisimen aikanaan timelapsea varten (katsotaan jos joskus sellaistakin saisin aikaiseksi kehräämisestä). Eli siis koodasin laskimeen pienen viiveen (käskyn suoritusaika oli jotain 2 tai 4ms, koodin pituus loopissa joku 4 käskyä ==4*(2ms tai 4ms) viive per looppi, looppia säädetään muuttujalla), jonka jälkeen ulostuloon lähetetään "bitti". Tuo bitti nyt sattuu olemaan se 3,2V vai 5V, joka käy kameran kaukolaukaisimen liittimen jännitteisiin ja TADAA - piuha laskimesta kameraan ja karkea kaukolaukaisin/ajastettu laukaisin onkin sitten valmis. 

Katsoin netistä, että olisiko jollekin ohjetta jos haluaa käyttää vastaavaa menetelmää niin näyttää jotain vähän hienostelevampia malleja koodista löytyvän esimerkiksi tuolta:  http://matt.coneybeare.me/make-a-time-lapse-movie-using-a-ti89-calculat/ . Onkin fiksumpi mitä oma softani, joka on jotain 10-15 riviä ja luottaa lähinnä käskyjen suoritusaikaan. Varoitan kuitenkin, että mukana tuleva piuha on tosi lyhyt, pitää olla vähän luovuutta kameran sijoittelussa.

Mutta sellaista tällä kertaa. Eli välineurheiluksi menee tämäkin homma. Jospa tällä 20eur investoinnilla sitten saisi vähän liikettäkin kaapattua kuviin..

2 kommenttia:

  1. .....vain ääni puuttuu.... No ei oo enää hinnalla pilattu vekotin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hitto, menipäs eilinen katellessa Sagittarian silmukoita niin ei muistana vastata. Om ituinen neuloosi. Mutta joo, asiaan. Ei ollu hinnalla pilattu ja ihan näppärä räpsättimen alunen :)

      Poista