maanantai 12. tammikuuta 2015

Kehräyshaaste tammikuu - uusiksi meni

Terppa!

Osallistuin sitten Merinellen kehräyshaasteeseen, jossa tavoitteena on tammikuun osalta kopioida kaupallista lankaa. Oma lankavalintani oli Katia Azteca, koska en yksinkertaisesti ole koskaan kehrännyt paksua singleä! Homma meni ihan mukavasti näin selkärikkoiseltakin, kunnes valmis lanka ei sitten yltänyt lähellekään tavoitetta. Päätin tehdä homman vielä kerran uusiksi ja osua lähemmäksi oikeaa mittaa :)

Näistä väreistä se sitten lähti, fine denier nylon on se valkoinen...
Mutta etteikö ollut opettavaista touhua! Lähdin rakentamaan lankaa parilla koevedolla, joista lopulta tekniikaksi päätyi lyhytveto todela kevyellä poljennalla ja suurimmalla ladybugin kehrällä (4,7:1). Koevedoissa käytin karstattua suomenlampaan villaa.

Siihen ne värit hyppäsi häkilälle vedettäväksi (reunassa jo osa tullut dizin läpi)


Halusin kuitenkin jotain extraa kehräyshaasteeseen, joten merinot ja nylonit esiin ja häkilöimään! Häkilässä pyörittelin kuidut siten, että jaoin häkilän kolmeen osaan ja hakkasin kuituja aina kahteen osaan kerrallaan - tällä sai vähän vaihtelua väriin, ettei tulisi semisolidia vaan enemmän azteca-henkistä lankaa. Häkilöinnissä miulla on vielä kehitettävää, vielä jäi muutama nytty vetäessä ja tämä aiheutti sitten kehrätessä nyttyjä, joita ei saanut purettua kun ne vaan tulivat kohdalle. Häkilöinnin ideahan on vain sotkea värejä hakkaamalla niitä päällekkäin ja vetämällä ne tämän jälkeen dizin (kotoisammin "reiän") läpi kehruukelposeksi topsiksi.

Valmis batti/topsi/mikälie, josta sitten lähdettiin kehräämään...
Kehrääminen olikin sitten oma hommansa. Eihän siitä kovinkaan tasaista tullut, mutta en sitä odottanutkaan kun ensimmäistä kertaa noin paksua singleä kehräsin. Suurin opetus tuli tekniikkapuolelta, jossa hidas poljenta nostaa kyllä päätään, samoin kuin kuitujen esikäsittely mahdollisimman tasaisiksi. Helpottaa kummasti tuollaisen langan kehräämistä. Häkilöidessä jo tulee jonkin verran tosiaan heittoa verrattuna valmiiseen topsiin. Myös singlen pesu opetti uutta, eli pesin noin 50-60 asteisessa vedessä pienen pesuainemäärän kanssa (fairy), josta nostin langan vielä niin kylmään veteen mitä hanasta lähti. Ideahan oli kevyesti shokeerata kuituja (pieni huopuminen), että kierre asettuisi nätisti. Ja niinhän se tekikin! Merino tosin pääsi yllättämään ja verrattuna esim. suomenlampaaseen, se ei kutistunut vaan pikkuisen "avautui" ja langasta tuli hintsusti tukevampaa mitä ajattelin.

No siinähän se, ei pöllömpää lankaa kaikesta huolimatta.
Ainakin värit on kohdallaan jos ei muuta.
Noh! Tästä opittiin ja seuraavan singlen, joka toivottavasti jo tulee haasteeseen osallistumaan, tullaan kehräämään todennäköisesti BFL-topsista. Jospa se sitten tästä lähtisi :) Ei tämäkään ihan reisille mennyt, mutta parempaa lopputulosta toivoin.

Laitetaas vielä loppuun pieni pätkä häkilöintivideota, kiitoksia vaan taas miss Marblille kuvaamisesta:11 kommenttia:

 1. Tälleen ymmärtämättömän katsannolta käsin näyttää kovinkin hyvältä tuo lanka, niin ja värit tosiaan on kohallaan. Se musta ei sitten liikoja pilkistelekään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, ei se musta sieltä liikoja sitten pilkistellytkään. Johtuu varmaan siitä, että passasin sen määrän noin 10-15% kieppeille lennosta. Tuli ihan räikeä lanka siis :)

   On siinä sitä epätasaisuutta aika paljonkin, vaikka sitähän tässä odoteltiinkin...

   Poista
 2. Jaa, hävitti sitten kommentin johonkin. Noh, piti sanomani, että on kuin Viking Balder tuo lanka. Tai ainakin aika lähellä sitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuttu fiilis tuo kommentin häviäminen. Äsken tää avasi koko blogisivun kommenttiboksiin, oli sivu ihan tuplana auki siis...

   Mutta joo, Viking Balderin näköistä kieltämättä - ja metrimääräkin sattuu aika lähelle. Ois pitäny valita lankansa paremmin :D

   Poista
 3. Kiitos häkilöintivideosta, selvisipä tuokin touhu vihdoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, ei mitään, hyvä jos jotain selvisi. Vielähän tuosta jäi se topsiksi vetäminen pois, mutta ideahan on vaan reiän läpi vetää sitä kuitua.

   Poista
 4. Kiitos tosiaankin häkilointivideosta. Häkilän jakamisesta kolmeen tuli sanallisesti ehkä vähän toisenlainen kuva kuin mitä se todellisuudessa on. Jään odottamaan millaista pintaa näistä ihanista väreistä itse kehräten saa aikaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, tottapa. Nyt kun luin tuon tekstini niin eihän se ihan selkein mahdollinen ilmaus ollut. Idea oli eniveis se, että väriä kahteen ensimmäiseen osaan, värin vaihto viimeinen kolmannes ja ensimmäinen kolmannes, värin vaihto ja kaksi viimeistä kolmannesta jnejne. Eli sellainen kiertävä värinvaihto.

   Tuosta langasta tulikin sen verran paksua, että ihmetellään seuraavaksi notta mitä siitä oikein neuloisi :) Hyvä, että video hieman auttoi hahmottamaan tilannetta.

   Poista
  2. Hah, tottapa. Nyt kun luin tuon tekstini niin eihän se ihan selkein mahdollinen ilmaus ollut. Idea oli eniveis se, että väriä kahteen ensimmäiseen osaan, värin vaihto viimeinen kolmannes ja ensimmäinen kolmannes, värin vaihto ja kaksi viimeistä kolmannesta jnejne. Eli sellainen kiertävä värinvaihto.

   Tuosta langasta tulikin sen verran paksua, että ihmetellään seuraavaksi notta mitä siitä oikein neuloisi :) Hyvä, että video hieman auttoi hahmottamaan tilannetta.

   Poista