lauantai 1. helmikuuta 2014

Wallunlankaa ja värivirheitä

Eipä ole blogia ollut aikaa päivitellä tässä viikkoon. Syynä pitkälti kaikki opinnäyte- ja työmenot. Nyt viikonloppukin on taas varattu oparille, jonka toivottavasti saan valmiiksi jo maaliskuussa ja ohjaajan kanssa tuota valmistumista kaavailtiin jo huhtikuuksi jos homman saa samaa tahtia pakettiin kun tähän asti *jei*! Ei kyllä tee mieli lähteä yhtään mihinkään kouluun taas tämän kaksivuotisen töiden-ohella-rutistuksen jälkeen.

Tässäpä olisi se valmis hiha.
Mutta sitten asiaan, eli mitä sitä on tullut tehtyä tällä viikolla. Tunikaprojekti on edelleen vaiheessa! En ole yksinkertaisesti juurikaan kerinnyt neulomaan. Toisen hihan sain jo valmiiksi ja toinen on jo viimeisissä trumpettihihojen kavennuksissa. Nyt kieltämättä kiroiluttaa tuo Novitan PuroBatik, just kun kerkisin edellisen värivirheen reklamoimaan niin eikö uusi tullut vastaan. Tällä kertaa oli harmaa liukuvärjäys jäänyt kokonaan pois molemmilta puolilta valkoista kohtaa.. Tämän huomasin vasta kun valkoinen lanka oli jatkettu mustalla - siis solmittu jatkumaan mustalla, jolloin kaksi väriraitaa jäi puuttumaan. Jotenkin tuntuu että tuo liukuvärjätty lanka saisi jatkua liukuvärjättynä ilman että lankaa menee "hirveitä määriä" värivirheen takia susille. Tässäkin tapauksessa viidestä kerästä kaksi on ollut virheellisiä. Noh, novitalta onkin jo tulossa pari uutta kerää edellisen rekkulin pohjalta, joten laitetaas saman viestin jatkoksi... Olo on kun pahaisella mummolla kun pitää kaikesta valittaa :D

Värivirhepaholainen ylimmällä rivillä.
tuon jälkeen oli valkoiseen lankaan solmittu suoraan musta.
Muutakin pikkutouhua on kerinnyt tekemään. Opettelin navajokertausta kun tuolla saa niin näppärästi kaikki rullanpohjat kerrattua kolmisäikeiseksi langaksi. Navajokertauksen tein ruskealle lampaanvillalangan jämälle, joka roikkui rullalla odottamassa lisäkehruuta. En oikein tiedä miten onnistui kun lahjoitin tämänkin langan jo äiteelle :P Toivottavasti noista oikeasti edes jotain pystyy neulomaan, hieman epäilyttää kun ei mitenkään paras kehrääjä ole. Muutenkin pitää opetella tuolle villalle pitkäveto - sopisi paremmin tuolle kuidulle.
Speedy ja 100% Speedynkarvalanka.
Lisäksi iski kehruuvimma koirankarvaan ja pitihän sitä 100% speedynkarvalankaa tehdä. Lankaa ei tullut kuin joku 50g, joten seuraavaa satoa odotellessa, mutta tehty on. Oli kyllä elämäni ehkä kamalin kehruukokemus. Kuitu on kohtalaisen lyhyttä ja liukasta ==> todella ****nen kehrätä rukilla, jossa on pieni kehrä ja täten tekee aika nopeasti sopivaa kierrettä - karvasta, joka on niin sähköistä ettei sitä pystynyt karstaamaan ==> pyörittelin vain lepereiksi ja yritin kehrätä taitteelta (tai mikä se taas on ammattitermeiltä, kun kehrätään silleen taitetusta lepereestä/topsista). Taitteelta tuo kehrääntyi vähän mukavammin, joten yritin sitä käyttää ja lankaa tuli, vaikkakin kohtuu muhkuraista. Kerratessa tuota lankaa Ristiina näytti taas kyntensä, joka 20cm jälkeen lopetti aina langan vetämisen rullalle. Parhaillaan sain pari metriä kerrattua ja sit taas veto loppui, voitte uskoa miten epätasainen kierre tuossa langassa on. Enkä saanut syytä selville että miksi Ristiina näin teki, mutta HERMOT siinä meni useaan otteeseen. Ehkä tuo lanka oli liian karvaista tai jotain, nyörejä kiristin ja löysäsin ja vaikka mitä ja en vaan saanut hommaa toimimaan. Vieläkin suututtaa, mur.

Mutta sellaista, laitetaas vielä loppuun Sarah Andersonin enklantinkielinen video navajo-kertaamisesta, missä tämä homma näkyy vallan näppärästi (kannattanee aloittaa katsominen jostain 50s kohdalta)


Semmoista, iloisia kehruuhetkiä! (miun kutosen puikot kuluivat jo tylsiksi tunikan parissa, joten en sano enää että kuluttakaa puikkojanne..)

4 kommenttia:

 1. Tuo koirankarvalanka on aika hauska juttu. Itse tutustuin tuohon muutama vuosi sitten kun kaveri kertoi mistä oli hänen ihanien lapasten lanka saatu, omalta villakoiralta. Mielestäni kaverini käytti vähän öljyä kun kehräsi lankaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, itse kans tykkään koirankarvalangasta - ja on ihan älyttömän lämmintä! Toisesta koirasta tuo karva oli paljon helpommin kehrättävää, ei ollut ihan niin liukasta ja kuidut oli pääsääntöisesti pidempiä. Tosin sen sai helposti karstattua lampaanvillaan niin sekin helpotti jo hommia.

   Mutta tuo öljyn käyttö kiinnostaisi - tai lähinnä se, että miten se vaikuttaa tuohon kehräämiseen? (rukin puhdistus kun ei kiinnosta :D) Itse olen aina pitänyt kehräämistä "kuivana" touhuna pl. puuvilla vai pellava, joka kai kehrätään kosteana.

   Poista
 2. Erittäin tutun kuuloisia virheitä Novitan langassa. Jos lohduttaa yhtään niin niinpä oli susikerä Jawollissakin, pätkää ja myttyä koko kerä. pItänee käydä valituksella.....En oo ehtiny vielä kokasemaan sitä sinulta saamaani ruskeaa lankaa puikoilla. Minusta se vaikuttaa ihan neulottavalta! - äitees

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin se koko kerä oli myttyä? Mie ajattelin että se oli vaan se yks pätkä mistä laitoit kuvan (ja jolle nauroin ihan kippurassa: osta lankaa-saat kehruutopsin :D) . Suosittelen käymään palautuskierroksella. Joo, ei sillä langalla kiire, mutta kokemuksia otetaan vastaan kun en itsekään ole sitä kokeillut. Veikkaan että parhaaksi se muuttuu kun on muutaman viikon vyyhdillä, jos se kierre siinä vielä elää.

   Poista